Intuïtief Eten

Creër een gezonde relatie met voeding, geest en je lichaam. Ervaar meer rust en vrijheid rondom voeding doordat je je strikte regels loslaat en meer gaat eten en leven naar wat jij belangrijk vindt.

Ben je hier voor het eerst of vraag je je af wat intuïtief eten is, dan is dit een goede plek om te beginnen.

Intuïtief eten is een concept vol compassie en selfcare. Het geeft je vrijheid van voedingsregels en restricties zodat je weer “normaal” kan eten en ervan kan genieten. Het concept haalt je uit je hoofd en brengt je meer in je lichaam. De “moet ik” of “mag ik niet” stemmetjes verdwijnen. Onderzoek laat zien dat het ervoor kan zorgen dat je meer je lichaam gaat waarderen, je beter kan afstemmen op je interne signalen (zoals honger en vol zitten), je geest flexibeler (niet meer zwart wit denken) kan worden, meer respect voor jezelf kan creëren, je kan bewegen met meer plezier en je gevarieerder kan gaan eten.

1. Zet de dieetbril af

Denken met dieetgedachten zitten verankerd in ons brein. Je hebt er zelfs geen dieet voor nodig om ze te hebben. Overal in de wereld om je heen zijn ze aanwezig. Ze verraden zichzelf doordat je erbij het gevoel krijgt dat het ‘goed’ doet of dat het ‘slecht’ of ‘fout’ doet. In de combinatie met perfectionisme zetten ze je vast in zwartwit denken over voeding, bewegen en gezondheid.

2. Respecteer je honger

Kauwgom of een kop koffie kan je helpen om je honger te negeren, maar lichaam reageert daarop met een opbouwende en chaotische trek naar voeding. Je geeft jezelf dan de schuld dat je de controle verliest, of je denkt dat je verslaafd bent aan bepaald eten. In realiteit is het juist de ontkoppeling met je lichaam die zorgt voor de chaos. Je lichaam probeert je te redden van het tekort aan het belangrijkste middel om te overleven: eten.

3. Sluit vriendschap met eten

De ironie van bepaald eten te vermijden of beperken is dat je er juist trek in krijgt. Je wilt wat je niet hebt. Als je chocolade vermijdt, dan stuurt het lichaam aan op het vinden van chocolade. Je blijft er  over nadenken tot je het hebt. Als je het dan uiteindelijk hebt, eet je in overmaat, vanwege het schaarste gevoel. Dit is een natuurlijke reactie. Door vriendschap met eten te sluiten elimineer je de bron van chaos in je relatie met eten.

4. Stuur de eetpolitie weg

De eetpolitie is de verzameling eet regels die je in de loop van de jaren hebt verzameld. De eet regels zijn vaak heel zwartwit. Hier roept je innerlijke criticus van alles en zij is niet aardig voor je. Ga het gesprek met haar aan; is het wel waar wat ze allemaal over je zegt? Dit principe gaat helemaal over het neutraliseren van je opvattingen over voeding en het leren dat voeding geen goed of fout kent. Het is allemaal gewoon eten.

5. Ontdek voldoening

Het meest over het hoofd gezien deel van eten: voldoening. Kunnen genieten van eten en er plezier aan ondervinden speelt een belangrijke rol in je eetgedrag. Welk eten, welk gevoel, welke smaak, welke kleur en temperatuur is voor jou nu aantrekkelijk? In plaats van te luisteren naar externe voor-geschreven regels, moedigt dit principe je aan om gebruik te maken van de wijsheid van je lichaam om te leiden in wat je wilt eten.

6. Voel je verzadiging

Wordt nieuwsgierig naar de verschillende gevoelens van verzadiging in je lichaam. Als je voelt dat je teveel hebt gegeten, dan is het logisch dat het als falen voelt. Maar als je een laag verder kijkt dan vind je misschien dat je uren niks hebt gegeten en dat je uitgehongerd bent. Dit soort tekenen gaan je helpen om beter te begrijpen wat je lichaam nodig heeft.

7. Wees lief voor je emoties

Er is niks mis met emotie eten. In feite, is emotie eten een menselijke iets. Wij eten om iets te vieren en om ons te verbinden met anderen. En soms eten wij om te verdoven of te troosten. Het doel is niet om eten als een copingsmechanisme te laten verdwijnen, maar meer om je gereedschapskist te vergroten. Eten lost het probleem niet op. Leren omgaan met emoties gaat je hier helpen.

 

8. Respecteer je lichaam

Het is niet vreemd dat eten je stress en strijd geeft. De maatschappij heeft ons overtuigd dat ons lichaam het probleem is dat wij moeten oplossen. Je lichaam is het probleem niet. Het is moeilijk om rust en vrijheid te voelen als je onrealistisch en kritisch bent over je lichaams-omvang of figuur. Accepteer je genetische blauwprint. Net alsdat je verschilt in je haarkleur, je schoenmaat, de kleur van je huid en je lengte, zo zijn lichamen ook allemaal verschillend van elkaar.

9. Beweging - voel het verschil

Vergeet fanatiek sporten. Verplaats je aandacht naar hoe het voelt om te bewegen en hoeveel plezier het je geeft in plaats van je te richten op hoeveel calorieën je verbrandt en of je ‘genoeg’ minuten in  beweging bent. Alle beweging telt, of je nu zweet of niet. Een ander aspect dat snel wordt vergeten is rust. Soms is een middag op de bank een betere keuze dan een wandeling. Gezondheid heeft vele aspecten en gaat veel verder dan enkel wat je eet en hoeveel je beweegt.

10. Eer je gezondheid

Er is een reden dat voedingswaarde pas in het laatste principe zit. Het herstellen van je relatie met voeding en je lichaam en het afwerpen van de dieetbril komen eerst. Daarna ben je er klaar voor om keuzes in voeding te maken als een manier om goed voor je zelf te zorgen en niet als restrictie. Maak eetkeuzes die je gezondheid respecteren en je een goed gevoel geven. En eet wat je lekker vindt! Kies voor vooruitgang in plaats van perfectie.

Meer weten?

Je kunt meer lezen in mijn blogs.

Wil je weten of Intuïtief eten  jou kan helpen naar een meer ontspannen relatie met voeding en met jezelf? Maak een afspraak voor een gesprek. Ik leg je graag uit hoe Intuïtief eten voor jou kan werken.

Contact

Eb en vloed Voeding

Oude IJsselweg 24 A

7075 DN Etten (Gld.)

06-24807306

francisca@ebenvloedvoeding.nl

Lid van de werkgroep “Psychologie van Eetgedrag”.

Eb en vloed Voeding

Eetgedrag coach voor perfectionisten. Eten wordt weer simpel en je kan genieten van elke hap.