Begin hier

Ben je voor hier voor het eerst of vraag je je af wat intuïtief eten is, dan is dit een goede plek om te beginnen. Je vindt hier informatie en hulp om te stoppen met dïeten en weer een “normale ” relatie op te bouwen met voeding.

 

Intuïtief eten is een stap voor stap, wetenschappelijk onderbouwd en een anti-dieet benadering voor gezondheid en welzijn die je rust geeft.  Het geeft je vrijheid van voedingsregels en restricties zodat je weer “normaal” kan eten en ervan kan genieten. Het is een aanpak die je uit je hoofd haalt en meer in je lichaam brengt, die de “moet ik” of “mag ik niet” stemmetjes laat verdwijnen.  Onderzoek laat zien dat het ervoor kan zorgen dat je meer je lichaam gaat waarderen, je beter kan afstemmen op je interne signalen (zoals honger en vol zitten), je geest flexibeler (niet meer zwart wit denken) kan worden, meer respect voor jezelf kan creëren, je kan bewegen met meer plezier en je gevarieerder kan gaan eten. Je leert weer in contact te komen met je intuïtie en je innerlijke wijsheid als je gewicht niet de focus heeft. Dat zorgt ervoor dat je lichaam zich kan settelen op haar natuurlijke gewicht zodra de eetpatronen zich normaliseren.

Intuïtief eten is een raamwerk in 10 principes.

Principe 1. Zet de dieetbril af

Herken hoe de dieetcultuur waarin wij leven ons een verkeerd beeld geeft. Diëten werken niet op de lange termijn en zorgen ook voor negatieve bijwerkingen op ons welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk). Gooi je dieetboeken weg en verwijder alle artikelen die je valse hoop geven dat je snel, gemakkelijk en voor altijd gewicht verliest. Wordt boos op de leugens die je het gevoel geven dat jij een mislukkeling bent omdat het dieet niet werkt en je weer zwaarder wordt. Zolang je enige hoop houdt dat er een nieuw en beter dieet komt dat wél werkt ga niet je weg vinden naar intuïtief eten.

Principe 2. Respecteer je honger

Oftewel eten als je honger hebt. Dat klinkt heel eenvoudig maar het is verrassend hoeveel vrouwen zich laten leiden door de klok, calorieën of andere hulpmiddelen om te bepalen wanneer ze eten. Honger is een normaal, biologisch proces. Als je honger voelt dan eet je dat wat je plezier geeft, eet je dat wat je energiek houdt en eet je dat waarbij je je goed voelt. Als je je eten beperkt dan reageert met lichaam met meer trek. Dat zorgt ervoor dat jij meer gaat eten of eetbuien krijgt. Als je daarentegen je honger eert dan wordt het gemakkelijker om te bouwen aan het vertrouwen dat je nodig hebt om je te verbinden met je lichaam.

Principe 3. Sluit vriendschap met eten

Dit principe gaat over jezelf toestemming te geven om alles te eten! Ik weet dat het eng klinkt, maar restricties werkten ook niet. Dat zorgt er juist voor dat je in het cirkeltje komt van restrictie – overeten komt. Wij breken jouw regels rond voeding af en kijken naar fabels – vaak gaan die over suiker, zuivel, gluten, e-nummers, vet en koolhydraten en wat de wetenschap erachter is. Dit wordt geen vrije val met eten. Ik ben er om je te begeleiden in omgaan met eten dat voor jouw verboden was met nieuwsgierigheid en op een manier waar jij je veilig in voelt.

Principe 4. Stuur de eetpolitie weg

De eetpolitie is dat stemmetje in je hoofd dat zegt “dat mag je niet eten” of die een deal met je sluit om een ronde te rennen zodat je het verdient om te mogen eten. Het is jouw innerlijke voedingscriticus en zij is een bitch. Dit principe gaat helemaal over het neutraliseren van je opvattingen over voeding en het leren  dat voeding geen goed of fout kent. Het is allemaal gewoon voedsel.

Principe 5. Ontdek voldoening

Eten hoort lekker te zijn en iets waar je van kan genieten. Vind jij rijstcrackers, zero pasta of die suikervrije mueslireep nu echt lekker? Best vaak vullen wij ons met van deze producten maar het geeft ons geen voldoening. Na een paar dagen gaan wij toch voor de bijl en eten ongecontroleerd juist dat eten (koekjes, ijs, kaas of snoep) dat wij proberen te vermijden. Dit principe gaat het over eten met aandacht en in contact komen met je smaakpapillen. Je leert wat je echt lekker vindt en waar je van kan genieten.

Principe 6. Voel je verzadiging

Voor mij stond vol zitten gelijk aan mijn bord leeg eten. Het was mij zo geleerd. Het was ondenkbaar om iets op mijn bord te laten omdat ik vol was of omdat het eten niet meer zo lekker was. Dit principe leert je om weer te luisteren naar de signalen van je lichaam wanneer je comfortabel vol zit. Blijf met je aandacht bij het eten, las pauzes in en voel je lichaam. Hoe smaakt het eten? Stop met eten als het niet meer lekker is. Gooi het weg of bewaar het voor later.

Principe 7. Wees lief voor je emoties

Onplezierige emoties horen bij het leven. Eten kan je – op de korte termijn – verlichting brengen. Het is echter geen geschikte manier om om te gaan met onplezierige gevoelens en emoties. Het kan je afleiden of verdoven, maar op termijn kan je je nog slechter gaan voelen. Uiteindelijk zul je de bron van de emoties moeten aanpakken.  Dit principe gaat over het ontwikkelen van meerdere copingvaardigheden.

Principe 8. Respecteer je lichaam

Je lichaamsvorm en grootte zijn speciaal en uniek voor jou. Je lichaam verdient het dat je er waardig mee om te gaat. “Je lichaam is niet je meesterwerk. Het is de kwast die je elke dag gebruikt om je meesterwerk te creëren”. Wacht niet met goed voor jezelf zorgen en je beter te voelen over je lichaam als je de “ideale vorm en maat” hebt omdat het ideaal niet bestaat.  Ben vriendelijk voor je lichaam, geef het respect en voldoe aan haar behoeften. Wat je voedt, dat floreert. Je lichaam zorgt voor jou in ruil daarvoor.

Principe 9. Beweging - voel het verschil

Kom in beweging en voel het verschil. Waar voel jij je prettig bij? Wat is voor jou realistisch? Focus op hoe je lichaam voelt om  te bewegen in plaats van op het verbranden van calorieën. Je kunt je energieker voelen, vrolijker voelen of je kunt beter slapen. Vergeet fanatiek sporten, als dat niet je ding is. Beweging hoeft je niet uit te putten, pijn te doen of je te laten zweten om “mee te tellen”. Laat het je vooral plezier geven.

Principe 10. Eer je gezondheid

Er is een reden dat voedingswaarde pas in het laatste principe zit. Het herstellen van je relatie met voeding en je lichaam en het afwerpen van de dieetbril komen eerst. Daarna ben je er klaar voor om keuzes in voeding te maken als een manier om goed voor je zelf te zorgen en niet als restrictie. Maak eetkeuzes die je gezondheid respecteren en je een goed gevoel geven. En eet wat je lekker vindt! Kies voor vooruitgang in plaats van perfectie.

Meer weten?

Eb en vloed Voeding

Oude IJsselweg 24 A

7075 DN Etten (Gld.)

06-24807306

francisca@ebenvloedvoeding.nl