Heb jij ook weleens gedacht: “ik wou dat ik normaal kon eten”? Ik heb dat jaren gedacht. Ik keek dan naar mijn man en zag hem lekker genieten van eten. Geen extra gedachten erover. Hij kiest wat hij lekker vindt, waar hij trek in heeft. Geen gedachten over calorieën, eiwitten, suikers, vetten, of hoe hij dat stuk chocolade moest goed maken. Geen zorgen, geen strijd.
Ik dacht toen ik stopte met diëten dat ik dan normaal zou gaan eten. Leuk bedacht, maar helaas ging dat niet zomaar (lees meer daarover in Hoe ga je van strijd naar rust in voeding: een intro in intuïtief eten). Ik was nog steeds met eten bezig. Wat ga ik eten, wanneer ga ik eten, wat zou mijn vriendin wel niet van mij denken als dat stuk taart kies, wat gaat mijn moeder zeggen als ze ziet dat ik ben aangekomen. Ik moest toegeven dat ik eigenlijk niet wist hoe normaal eten eruit zag.
Hoe ziet normaal eten eruit?
Normaal eten is flexibel, zoals het leven. Zie het als het gras in de duinen. Dat buigt mee als het stormt. Als het een starre struik zou zijn geweest dan kan het niet meebuigen en kan het afbreken of loswaaien. Normaal eten is flexibel, aanpasbaar en buigzaam, het kan meebewegen op wat er gebeurt in je leven. De eb en vloed van voeding😊.
Normaal eten gaat over vertrouwen in jezelf. Je lichaam met eten en rondom eten vertrouwen. Het gaat over respect. Respect voor je lichaam en voor voeding. Het is eten met respect voor je lichaam niet omdat je dat moet van een of andere eetregel maar omdat je wilt dat je lichaam alle dingen voor je kan doen. Het heeft respect voor de natuurlijke functie van voeding: het geven van energie en bouwstoffen verpakt met plezier.
Ik houd van de omschrijving die diëtist Ellyn Satter heeft voor “normaal” eten:
- Normaal eten is met honger aan tafel gaan en eten tot je voldaan bent.
- In staat zijn om eten te kiezen dat je echt lekker vindt en het te eten tot je echt genoeg hebt gehad en niet gewoon te stoppen omdat je denkt te moeten stoppen.
- Normaal eten is een overwogen beslissing nemen over wat je eet, zodat je voedzaam eet, maar niet te streng of te obsessief zodat je plezierig en lekker eten misloopt.
- Normaal eten is jezelf toestemming geven om ook te eten omdat je blij, verdrietig, moe of verveeld bent, of gewoon omdat het goed voelt.
- Normaal eten bestaat vaak uit drie maaltijden per dag, of vier of vijf of te kiezen voor allerlei hapjes over de dag heen.
- Het betekent dat je soms wat koekjes in de schaal laat liggen omdat je er morgen weer van kan eten. Of dat je er nog meer neemt omdat ze zo lekker zijn.
- Normaal eten betekent soms overeten en je vol en oncomfortabel voelen. En soms betekent het te weinig eten en spijt hebben dat je niet meer hebt genomen.
- Normaal eten is vertrouwen op je lichaam dat ze jouw fouten in eten goed maakt.
- Normaal eten kost wat tijd en aandacht, maar is slechts één van de belangrijke onderdelen van je leven.
- Kortom, normaal eten is flexibel. Het is varieert in antwoord op je honger, je dagelijkse rooster, de aanwezigheid van eten en je gevoelens.
Wij zijn allemaal een geboren als een normale eter. Ergens in ons leven is die innerlijke wijsheid overgeschreven door iets. Het verandert de manier van denken in ons brein hoe normaal eten er uit hoort te zien. Dat iets, dat is de DIEET cultuur.
Mijn man heeft nooit een dieet gevolgd. Zijn brein is niet opnieuw “gecodeerd”. Hij denkt niet na over honger. Hij drinkt niet eerst een glas water omdat het misschien ook dorst kan zijn. Hij vergeet een stuk chocolade in de kast en als ik hem er niet attent op maak dan ligt het er nog heel lang. Hij eet een hele pizza zonder er over na te denken. Soms schept hij twee keer op omdat het zo lekker is en de andere keer eet hij veel minder omdat het anders in de weg zit als hij na het eten gaat klussen.
Hoe word je een normale eter als je chronisch veel diëten hebt gevolgd
- Besef dat er niks mis met je is: je hebt niet gefaald, het is niet jouw fout dat je worstelt met eten en met voeding. De dieet cultuur heeft je relatie met voeding verstoord en met je lichaam verstoord. Denk daar over na en accepteer het. Als je geaccepteerd hebt dat er niks mis met je is, dan komt de volgende stap.
- Erken dat je geboren bent als een “normale eter”: Jij hebt de innerlijke wijsheid in je om normaal te eten. Je bent goed genoeg! Omarm dit, vier het. Het is een deel van je zelfwaarde.
- Maak daarna verbinding met je innerlijke kracht omtrent voeding: Je kan de 10 principes van intuïtief eten (hier lees je daar meer over) gebruiken om de verbinding terug naar binnen bij jezelf te vinden. Of een andere manier. Welke manier je ook kiest om opnieuw je te verbinden met je innerlijke kracht rondom voeding niet is gekleurd is door de dieet cultuur.
Ik ben benieuwd wat normaal eten voor jou is? Hoe verschilt de relatie met voeding zoals die nu is en de relatie met voeding volgens de omschrijving van normaal eten? Ik hoor het graag van je in de reacties.