Het werd druk in mijn hoofd toen ik koolhydraten ging beperken. Er ontstond interne strijd in mijn hoofd. Ik wilde afvallen en dacht dat dit de oplossing was.  Maar ik ging mij afvragen hoe vrouwen dat doen elke dag? Zoveel dingen die je niet mag eten. Mijn hoofd was constant bezig met eten. Wanneer mocht ik weer eten, wat ging ik eten? Ik werd boos op mijzelf als ik had gefaald. Als ik weer voor de bijl was gegaan. Soms kwamen ze snel op, die buien van weerstand. Dan werd de rebel in mij wakker. Soms bleef zij weken weg, maar ze kwam altijd.

 

Voor mij was het niet vol te houden. Ik ging het anders doen. Normaal en gezond eten, meer bewegen. Doel was om mijn gewicht te behouden zoals het was. Die laatste kilo’s die ik er nog af wilde liet ik maar zitten. Als ik rond dit gewicht bleef was het goed, ik hoefde geen wasbordje meer. Ik dacht dat ik alles mocht. Taart, geen probleem. Zolang het maar niet elke dag was. Af en toe een patatje, dat kon best. Een wit broodje was “slecht” en dan moest daar iets “goeds” tegenover staan. Taart mocht wel maar ik bakte zelf niet meer. Dan was het teveel en ik voelde schuld en schaamte als ik van genoot. Ik was vergeten, dat genieten, plezier en voldoening ook bij eten hoort. Ik voelde mij nog steeds niet beter, het gaf nog steeds strijd. Het gaf nog steeds geen rust, het voelde nog steeds niet normaal. (Hier kun je meer lezen over normaal eten ).

 

Rust ga ik niet vinden met diëten

 

Ik kon mij niet voorstellen dat ik de rest van mijn leven zo moest leven. Met het idee dat er iets niet goed was met mijn lichaam. Ik werd mij ook bewust van de subtiele manieren waarmee de dieet cultuur ons lichaam en geest verpest. Veel vrouwen ervaren schuld en schaamte rondom eten. Soms hebben wij het niet eens door hoeveel omdat de norm lijkt te zijn. Vaak hebben wij geleerd dat ons lichaam niet goed genoeg is, dat wij het moeten verbeteren en veranderen. Massaal zijn wij op zoek naar de perfecte manier van eten en zien wij diëten als de oplossing.

 

Veel vrouwen en veel van mijn klanten worden aangezet tot diëten omdat wij geloven dat als wij afvallen dat dan ons leven beter wordt. Dan worden wij gezonder, gelukkiger en aantrekkelijker. De waarheid is, wij kunnen afvallen en ons nog steeds niet anders voelen. Omdat het gewicht nooit het probleem was. Al die gevoelens hebben niks te maken met je lichaam. De beste manier om weer rust te voelen is terug te gaan naar zoals je geboren bent – intuïtief eten.

rust in voeding een intro in intuïtief eten

Intuïtief eten: rust in voeding

 

Intuïtief eten is een anti-dieet benadering van gezondheid en welzijn dat je helpt om af te stemmen op de signalen van je lichaam, het verbreken van de chronisch dieetcirkel en het heelt je relatie met voeding. Weetje – wij zijn allemaal geboren intuïtieve eters.

 

Jij was een intuïtieve eter voordat:

  • Iemand je dwong om je bord leeg te eten
  • Iemand zei dat je te dik was voor je leeftijd
  • Je beloond werd met een toetje als je de bloemkool op at
  • De wereld je vertelde dat die laatste 5 kilo moet afvallen om je mooi te voelen
  • Je begon met sporten om de extra calorieën van voeding goed te maken
  • Eten en je lichaam iets werd dat je moest controleren.

Rust in voeding is mogelijk voor elke vrouw

 

Als je ooit hebt geprobeerd je lichaam te beheersen door te controleren wat, wanneer en hoe je eet, dat weet je dat het geen rust geeft in voeding. Terwijl diëten je direct resultaat beloven en je een gevoel van zekerheid geven, ontnemen ze je je vermogen om te vertrouwen op je gevoel. Om je lichaam goed te verzorgen moet je dan dus vertrouwen op signalen van buitenaf.

 

Je hoeft niet zo te leven. Je bent gemaakt om intuïtief te eten. Je bent gemaakt met een onvoorwaardelijke toestemming om dat je eten waar je van geniet zonder gevoelens van schuld, om te vertrouwen op interne signalen voor honger en vol zitten. Je kan op je lichaam vertrouwen dat het je laat weten wat, wanneer en hoe te eten. Net zoals jij je lichaam vertrouwt als je moet plassen of dat het ademhaalt.

 

Als je start om rust te vinden in voeding en je start aan je reis om een intuïtieve eter (hoe je dat wordt, lees je in deze blog) te worden dan gebeuren er dingen die je je nu niet kan voorstellen. Ik vind het altijd weer leuk omdat te zien gebeuren. Die cup cakes waar je zo hard voor sportte om de calorieën voor te verdienen, smaken eigenlijk een beetje muffig, jakkes! Je krijgt ineens trek in allerlei verschillend eten, zelfs in een appel of rode kool. Je ervaart eten anders als je ook ervan wilt genieten en er voldoening van wilt krijgen. Je kan je verheugen op een etentje zonder angst, schuld of schaamte. Je zegt nee tegen een zak chips of een ijsje, niet omdat je het niet mag van je dieet maar omdat je geen zin hebt op dat moment.

 

En dat, dat noem ik, rust in voeding.

 

Wil je meer weten over intuïtief eten en weten of het wat is voor jou, boek een gratis gesprek met mij. Ik help je graag en geheel vrijblijvend verder.