Vorige week was ik met Marja* in gesprek. Ze was al dat diëten helemaal zat maar ze had wel een probleem. “Ik hou te veel van eten”. Dat probleem hoor ik wel vaker. Ik snap haar gedachtegang maar te veel houden van is nooit een probleem. Ik zou eerder zeggen dat het een mooi doel kan zijn om meer van eten te houden.

Liefde

Marja houdt van meer dingen dan alleen maar eten. Ze houdt van haar kinderen, daar krijgt ze nooit genoeg van. Marja houdt van hun labrador en ze ziet hem niet als haar vijand. Van haar partner houdt zij zielsveel en daar schaamt zich daar niet voor. Als wij het hebben over al die andere dingen waar zij van houdt dan zijn dat positieve gevoelens. Liefde is iets waar je van kan genieten. Daar wil Marja tijd voor vrijmaken, daar wil ze aandacht aan geven. Het is iets om te omarmen en om te vieren. Te veel liefde, te veel houden van is nooit het probleem.

Relatie met voeding

Marja heeft een moeilijke relatie met voeding. Na ruim 20 jaar diëten kan ze het niet meer opbrengen om weer een dieet te beginnen. Ze wil weer gewoon eten, ze wil niet meer constant in haar hoofd bezig zijn met eten. Ze gaat volgende maand naar een feest van haar vriendin. En deze keer wil ze niet nadenken over de hoeveelheid calorieën in het gebak. Ze wil iets anders eten dan alleen maar de komkommers en tomaatjes, maar wat zou iedereen wel niet denken als zij lekker geniet van de bitterballen en de gehaktballetjes. “Ik vind alles te lekker. Als ik mij laat gaan dan eet ik alles op. De volgende dag voel ik mij dan schuldig en schaam ik mij voor mijn trek. Dan besluit ik vaak om een paar dagen wat maaltijden over te slaan. Na een paar dagen ga ik dan toch voor de bijl met een pak koekjes die ik voor mijn kinderen had gekocht. Ik kan er ook nooit één eten, het wordt meteen de hele rol. Ze zijn ook zo lekker”.

Angst en wantrouwen

Dat Marja een moeilijke relatie heeft met voeding, soms eten ziet als een probleem en een verstoord eetgedrag vertoont ligt niet aan dat zij te veel van eten houdt. Er speelt angst en wantrouwen, in voeding en in haar zelf. In plaats van te worstelen met voeding, in plaats van Marja’s besluit om zich minder druk te maken over voeding en in plaats van Marja’s pogingen om voeding te vermijden ligt het antwoord veel meer in het omarmen van de voorkeuren die zij heeft. En haarzelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten. Om de chaos, de drukte en de angst in haar hoofd achter zich te laten is liefde nodig. Liefde voor eten en liefde voor zichzelf.

Kloof

Na al die jaren van diëten heeft Marja een lijst met regels waar ze zich aanhoudt. Het idee om alles overboord te gooien en gewoon vrij te eten is behoorlijk angstaanjagend voor haar. Daarom doen wij dit ook samen om een brug te bouwen over de kloof tussen chaos, drukte en angst naar vrijheid in eten. Samen maken wij twee lijsten. Een lijst met de eetregels die Marja heeft en een lijst met het eten die ze lekker vindt maar beperkt of niet eet. Marja’s lijst groeit nog steeds. Bij elk stapje dat zij neemt om een intuïtief eter te worden worden er steeds meer innerlijke regels duidelijk. Van geen chocolade eten, het niet mogen opscheppen voor de tweede keer, geen vloeibare calorieën drinken tot alleen maar waterijs als Marja met haar kinderen ijs gaat eten. 

Podium 

Elke keer als je eten ontzegt dan gaat je er steeds meer naar verlangen. Drie weken op vakantie naar een Italië en Marja verlangt naar een dubbele boterham met kaas. Doordat je eten vermijdt of beperkt geef je het eigenlijk een podium. Het duiveltje van dwarsheid wordt het ook wel eens genoemd. Als je ergens niet aan wilt denken doen doe je het juist vaker. Voor Marja is vrij eten minder angstaanjagend als wij het in kleine babystapjes doen. Wij beginnen bij het eten dat zij het minst eng vindt om te proberen. Die gaan wij combineren bij haar gewone eten. Daardoor is haar eten zowel voedend als dat het ook voldoening geeft. Dus doet Marja een beetje bruine suiker in haar havermout, doet ze nu dressing over haar salade en ze elke middag een blokje chocolade bij haar met snackgroenten. Misschien voor jou een rare combinatie maar voor Marja werkt het.

Bewustwording

Het mooie van eten is dat je het elke dag weer mag doen. Elke keer weer een kans om te oefenen. Marja noemt het een ontdekkingstocht. Je kan de 10 stappen van intuïtief eten betrekken en afstemmen in je eigen leven op je eigen manier. Er is geen juiste manier en het doel is leren hoe het werkt bij jou. Daarbij is bewustwording heel belangrijk.  Precies zoals Marja zich bewust wordt van haar gedachten over voeding en over haar zelf in haar ontdekkingstocht. Ook bij Marja leidt dat niet meteen tot ander gedrag in haar eten maar ze leert er naar te kijken met compassie. Dat is mens zijn, wij veranderen niet ineens. Bewustwording van jouw situatie en bewustwording van waar je mee bezig bent maakt het verschil in de loop van tijd. Marja wordt zich steeds meer bewust dat het geen probleem is om veel van eten te houden. 

Het is natuurlijk om te houden van eten, het houdt ons in leven.♥

 

* Marja is gefingeerde naam en zij heeft toestemming gegeven om haar ontdekkingstocht te delen.

♥ Wil jij meer weten over intuïtief eten dan is dit een mooie pagina om mee te beginnen.

♥ Eén keer per maand geef ik een workshop Nooit meer op dieet in vier stappen – een introductie in intuïtief eten. Hier vind je de datum voor de volgende workshop en meer informatie.