Waarom Intuïtief eten?

 

Intuïtief eten is een concept dat is ontwikkeld door twee diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch. Om mensen te helpen weer te genieten van eten. En om erop te vertrouwen dat hun lichaam doet wat het van nature hoort te doen. Het is een manier om expert te worden van eigen lichaam. De beste definitie die ik kan geven is: “Het is een raamwerk voor self-care dat gebruikt maakt van onze interne signalen zoals honger, vol zitten en voldoening om ons te begeleiden in ons eetgedrag.” Deze definitie onderstreept self-care en omvat het weer contact maken met het lichaam. Oftewel, je moet kunnen afstemmen op je lichaam om haar signalen te kunnen volgen.

 

Wij worden allemaal geboren als intuïtieve eters. Het wordt echter ondermijnd door de boodschap dat je de grootste kans op een gezond leven krijgt door het “beste” dieet te volgen. Die boodschap wordt voor velen van ons een manier van leven. Het gevolg ervan is dat wij ons zorgen maken over wat te eten, hoe te eten, wanneer te eten en in welke hoeveelheden. Wij proberen te bewegen om extra calorieën te verbranden en wij helpen onze organen beter te functioneren met shakes, detoxes en zuiveringsdranken of supplementen.

De boodschap dat slank zijn gelijk staat aan gezondheid, zijn wij gaan geloven. Wij zijn gaan geloven dat wij ons lichaam niet kunnen vertrouwen. En ook dat het aan ons ligt als het dieet faalt, elke keer weer. Ik vind het dan ook niet vreemd dat wij ons overweldigd voelen en een verstoorde relatie met voeding en met ons lichaam ontwikkelen. Het goede nieuws is dat je niet zo hoeft te leven. Als je het nog niet gelezen hebt, je kan hier meer over lezen in mijn blog “Hoe vind je rust in voeding | een intro in Intuïtief eten”.

 

Wie kan Intuïtieve eten?

 

Iedereen kan een intuïtieve eter zijn! Van diegene die chronisch diëten, zich vasthouden aan eet regels en restricties, altijd bezig zijn met gewichtsverlies en strijden met voeding tot diegene die chronisch ziek zijn of last hebben van voedingsintoleranties – en allergieën. Wij kunnen allemaal voordeel halen uit Intuïtief eten, ook al kan het er voor elk persoon anders uitzien.

 

Intuïtief eten en afvallen

 

Het doel van intuïtief eten is niet afvallen, laat ik daar duidelijk over zijn. Het gaat om het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en met je lichaam. Die gezonde relatie leidt tot optimale geestelijke, emotionele, spirituele én lichamelijke gezondheid. Afvallen kan één van de vele gevolgen zijn van intuïtief eten. Maar net zoveel wel als niet. Je gewicht kan ook hetzelfde blijven. Waarschuwing: als iemand je intuïtief eten verkoopt als een manier om af te vallen….. ren snel weg. Intuïtief eten en bewust afvallen gaan niet samen. Bewust afvallen hindert je om af te stemmen op je innerlijke eet signalen en houdt je gefocust op het controleren van hoeveel en wat je eet.

 

Een intuïtieve eter worden kost tijd. Vooral als je langere tijd diëten hebt gevolgd of langere tijd een verstoorde relatie hebt met voeding. Ik raad je aan om deze reis te starten met compassie en dankbaarheid naar jezelf. Nieuwsgierig te worden in plaats van veroordelend te zijn met je ervaringen met voeding gaat je helpen jezelf beter te leren kennen dat brengt je dichter bij rust in voeding. De onderstaande tien principes van intuïtief eten gaan je helpen op je reis.

hoe word je een intuïtieve eter

Intuïtief eten (IE) bestaat uit 10 principes. Ze werken aan twee gebieden. Aan de ene kant wordt er in de principes gewerkt aan het afstemmen en leren vertrouwen op de signalen van het lichaam en de innerlijke wijsheid. Aan de andere kant wordt er gewerkt aan de factoren waarom je dat moeilijk vindt. Zoals de dieet cultuur, de eetregels die je hebt en je gedachten en veronderstellingen. Ik zal in andere blogs hier dieper op in gaan, maar hier is hoe ik naar het proces kijk.

IE principe 1. Zet de dieetbril af

De dieet cultuur heeft je laten geloven dat de beste manier om te zorgen voor je gezondheid en je gewicht is afvallen. Maar als je ooit een dieet hebt gevolgd dan weet je dat het gewicht dat je bent afgevallen (als dat al überhaupt zo is) geleidelijk weer terugkomt zodra je stopt met diëten. Onderzoek toont dat 75 tot 95 % van de mensen die een dieet heeft gevolgd het gewicht dat ze verloren hebben in 1-5 jaar weer terugkrijgen en in meer dan de helft van de gevallen ook nog meer als dat wat ze waren afgevallen. Om een intuïtieve eter te worden moet je streven om af te vallen loslaten of het streven naar het “ideale” lichaam. Ontvolg sociale media accounts en gooi de dieetboeken, de artikelen en alles wat je valse hoop geeft dat je snel, gemakkelijk en voor altijd gewicht verlies weg. Wordt boos op de leugens die je het gevoel geven dat jij hebt gefaald of dat er iets niet goed met je is als een dieet niet werkt. Het ligt niet aan jou!

IE principe 2: Respecteer je honger

Als je honger voelt dan eet je dat wat je plezier geeft, eet je dat wat je energiek houdt en eet je dat waarbij je je goed voelt. Oftewel eten als je honger hebt. Dat klinkt eenvoudig maar het is verrassend hoeveel vrouwen zich laten leiden door de klok, calorieën of andere hulpmiddelen om te bepalen wanneer ze eten. Honger is een normaal, biologisch proces. Als je je eten beperkt dan reageert je lichaam met meer trek. Dat zorgt ervoor dat jij meer gaat eten of eetbuien krijgt. Als je daarentegen je honger eert dan wordt het gemakkelijker aan het vertrouwen te bouwen dat je nodig hebt om je te verbinden met je lichaam.

principe 3 Intuïtief eten

IE principe 3: Sluit vriendschap met eten

Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Er is geen eten dat je gezond of ongezond maakt, geef je daarom de toestemming om te eten wat je wilt. Ja, ook dat waarvan jij nu denkt: “dan eet ik alleen nog maar dat”. Jezelf vertellen dat je iets niet kan of mag eten omdat het slecht voor je is of omdat het ongezond is geeft je intense gevoelens van beperking (behalve als er sprake is van echte voedingsallergieën of – intoleranties). De beperking leidt tot obsessie, oncontroleerbare cravings en eetbuien als het uiteindelijke weer in je handen of op je bord komt. Met de eetbuien komen de gevoelens van schuld en schaamte. Die horen niet thuis op je bord wat mij betreft.

Principe 4 Betwist de voedingspolitie

IE principe 4. Stuur de eetpolitie weg

De eetpolitie is het stemmetje in jouw hoofd (je gedachten) dat zegt dat je “goed” bent als je groente eet en “slecht” als je dat eet waarvan jij vindt dat het niet zou moeten eten. Zeg maar – koolhydraten en suiker op dit moment. De eetregels van een dieet blijven in je brein zitten en komen naar boven om jouw eetkeuzes te bewaken, te controleren. Dat stemmetje, je innerlijke voedingscriticus is niet aardig. Ze kan je uitschelden en herinnert je bijvoorbeeld eraan dat je dik wordt als je dat koekje neemt in plaats van een wortel. Zij herinnert je eraan dat je je calorieën moet verdienen. Een rondje rennen, naar de sportschool om die cappuccino te mogen. De eetpolitie de mond snoeren is een belangrijke stap die je helpt om een intuïtieve eter te worden.

Principe 6 Ontdek het belang van voldoening

IE principe 5: Ontdek voldoening

Je krijgt voldoening uit eten als je geniet van het eten dat je echt wilt eten. De dieet cultuur kan er voor zorgen dat je eten meer gaat ervaren als een hele hele klus. Als je bang bent dat genieten van eten, plezier krijgen door eten je aanzet tot meer eten, dan heb je het mis. Als wij plezier ervaren met eten, dan voel je je meer voldaan en meer tevreden en vaak eten wij dan minder.

Principe 5 Voel wanneer je voldaan bent

IE principe 6: Voel je verzadiging

Betekent vol zitten voor jou dat je je bord hebt leeg gegeten? Het is je zo geleerd. Het is echter geen betrouwbare manier om te weten of je voldaan bent. Het zorgt er ook voor dat veel vrouwen zich schuldig voelen om iets op hun bord te laten omdat ze vol zijn of omdat ze het eten niet meer zo lekker vinden. Dit principe leert je een intuïtieve eter te worden door je te leren te luisteren naar de signalen van je lichaam wanneer je comfortabel vol zit. Blijf met je aandacht bij het eten, las pauzes in en voel je lichaam. Hoe smaakt het eten? Stop met eten als je het niet meer lekker vindt. Gooi het weg of bewaar het voor later.

Principe 7 Omgaan met je emoties met vriendelijkheid

IE principe 7: Wees lief voor je emoties

Onplezierige emoties horen bij het leven. Eten kan je – op korte termijn – verlichting brengen. Het is echter geen geschikte manier om om te gaan met onplezierige gevoelens en emoties. Eten kan je afleiden van de pijn, je verdoven, maar zelfs je nog slechter laten voelen op de lange termijn. Uiteindelijk zul je de bron van de emoties moeten aanpakken. Het ontwikkelen van verschillende copingsvaardigheden is onderdeel om een intuïtieve eter te worden.

Principe 8 respecteer je lichaam

IE principe 8: Respecteer je lichaam

Je lichaamsvorm en grootte zijn speciaal en uniek voor jou. Je lichaam verdient het dat je er waardig mee om te gaat. “Je lichaam is niet je meesterwerk. Het is de kwast die je elke dag gebruikt om je meesterwerk te creëren”. Wacht niet met goed voor jezelf zorgen en je beter te voelen over je lichaam als je de “ideale vorm en maat” hebt omdat het ideaal niet bestaat.  Ben vriendelijk voor je lichaam, geef het respect en voldoe aan haar behoeften. Wat je voedt, dat floreert. Je lichaam zorgt voor jou in ruil daarvoor. Om een intuïtieve eter te worden is dit een belangrijk principe. In mijn Cake zonder Chaos traject haal ik dit principe naar voren omdat ik geloof dat je pas goed voor jezelf kan zorgen als je je lichaam respecteert.

Principe 9 Bewegen - voel het verschil

IE principe 9: Beweging – voel het verschil

Kom in beweging en voel het verschil. Waar voel jij je prettig bij? Wat is voor jou realistisch? Focus op hoe je lichaam voelt om  te bewegen in plaats van op het verbranden van calorieën. Je kunt je energieker voelen, vrolijker voelen of je kunt beter slapen. Vergeet fanatiek sporten, als dat niet je ding is. Beweging hoeft je niet uit te putten, pijn te doen of je te laten zweten om “mee te tellen”. Laat het je vooral plezier geven.

Principe 10 Respecteer je gezondheid met liefdevolle voeding

IE principe 10: Eer je gezondheid

Er is een reden dat voedingswaarde pas in het laatste principe zit. Het herstellen van je relatie met voeding en je lichaam en het afwerpen van de dieetbril komen eerst. Daarna ben je er klaar voor om keuzes in voeding te maken als een manier om goed voor je zelf te zorgen en niet als restrictie. Maak eetkeuzes die je gezondheid respecteren en je een goed gevoel geven. En eet wat je lekker vindt! Kies voor vooruitgang in plaats van perfectie.

Hoe nu verder?

 

Ben je al zover dat je rust wil vinden in voeding en positieve relatie met voeding en met je lichaam wilt opbouwen? Ik heb een online 1 op 1 coachtraject Cake zonder Chaos om vrouwen te helpen met Intuïtief eten. Lees hier verder.

 

Hier vind je nog meer hulpmiddelen. Ze zijn voornamelijk in het Engels.

 

  1. Going Beyond the Food Podcast van Stephanie Dodier. Luister hier.
  2. Food Psych podcast van Christy Harrison. Luister hier.
  3. Intuïtief eten: Revolutionaire anti-dieet methode van Evelyn Tribole en Elyse Resch. (Boek)
  4. Intuïtief eten Werkboek: 10 principes om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen van Evelyn Tribole en Elyse Resch. (Boek)
  5. Health at Every Size: The Surprising Truth About Your Weight by Dr. Linda Bacon. (Boek)